Joni


Hyväntuulisuus ei maksa mitään!

Kuvassa Kemin Kokoomusnuorten pj Jami Kinnunen (vas.) ja minä oikealla.

Olen 24-vuotias syntyperäinen kemiläinen ja kaupunginvaltuutettu kolmannessa polvessa. Lisäksi saan toimia jo toista vuotta Lapin Kokoomusnuorten puheenjohtajana. Opiskelen Oulun yliopistossa kauppatieteitä, ja tarkoituksenani on valmistua ekonomiksi normaalin aikataulun mukaisesti vuonna 2026.

Talous on ollut mielenkiinnon kohteeni jo pitkään. Alan opiskelu antaa teoreettista näkökulmaa, mutta käytännöllistä näkökulmaa olen saanut työskenneltyäni pankissa useamman vuoden ihmisten raha-asioiden parissa. Politiikan seuraajat tietävät, että talouskeskustelussa helposti miljardit viuhuvat. Se aiheuttaa myös näköalattomuutta, kun isojen numeroiden pyörittely saa unohtamaan ne tärkeimmät: ihmisen kokoiset asiat. Raha-asioiden parissa työskentely on ollut tärkeä näköalapaikka siihen arkeen, missä suurin osa meistä elää. On nimittäin niin, että teoreettisen osaamisen lisäksi poliitikolle on tärkeää olla ihmisten arkea lähellä.

Olen saanut elää hyvän nuoruuden osana viisihenkistä perhettä Kemissä. Olen jo lapsena kiinnostunut vaikuttamisesta, kun tuntui, että asiat eivät muutu jos niihin ei itse ole vaikuttamassa. Olen siis ollut tuttu kasvo erilaisissa vaikuttamiselimissä jo nuoresta asti.

Lukiossa pääsin vaikuttamaan opiskelijoiden edunvalvontaan, kun toimin erilaisissa tehtävissä Suomen Lukiolaisten Liitossa, ja viimeisenä vuotena vielä Lapin lukiolaisten varapuheenjohtajana. Tuona aikana kiersimme ympäri Lappia tapaamassa lukioiden opiskelijakuntien hallituksia sekä rehtoreita. Lapin lukiot ovat siis minulle tuttuja.

Kuntapolitiikka on ollut aina kotonani läsnä, koska isäni oli useamman kauden Kemissä Vasemmistoliiton kaupunginvaltuutettuna. Myös hänen isänsä oli valtuutettuna pitkään, joten Määttiä on ollut Kemin valtuustossa jo vuosikymmeniä.

Isän kanssa teimme valtuustosalissa läpsystä vaihdon vuonna 2021, kun pääsin ensikertalaisena kuntavaaleissa läpi Kokoomuksen listalla. Ensimmäistä kertaa sukumme edustaja istui salin oikealla puolella puheenjohtajasta katsottuna.

Valitsin Kokoomuksen, koska se kantaa vastuuta myös niistä lapsista, jotka eivät ole vielä syntyneet. Olen heikoimman puolella, enkä voi hyväksyä sellaista politiikkaa, joka vaarantaa yhteiskunnan kyvyn huolehtia myös tulevaisuudessa niistä, ketkä eivät syystä tai toisesta voi olla työn syrjässä kiinni. Emme puhu Kokoomuksessa taloudesta siksi, että raha itsessään olisi tärkeää. Talous on vain väline siihen politiikan tärkeimmän tavoitteen saavuttamiseen, että yhteiskunta on luja ja vahva. Terveellä pohjalla oleva talous mahdollistaa sen, että voimme pitää huolta heikoimmista ja panostaa koulutukseen, maanpuolustukseen, yritystoiminnan kilpailukykyyn ja ihmisten hyvinvointiin. Nyt on aika kääntää Suomen suunta ja lopettaa ajelehtiminen.